Yaklaşık 3 yıldır Almanya’da yaşıyorum. Ehliyetimi henüz değiştirmedim (biliyorum, bunu çoktan halletmem gerekiyordu ama maalesef yapmadım).
Diyelim ki bir araç satın aldım ve gerekli tüm belgeleri de aldım. Bu araçla, geçerli ehliyeti olan biri aracı kullanarak beni Türkiye sınır kapısı olan Kapıkule’ye kadar getirebilir mi? Tampon bölgede şoför değişimi yapıp sınır kapısında aracı kendi pasaportuma işletebilir miyim?
185 gün şartını sağladığımı, geçerli sigortanın ve diğer gerekli belgelerin de eksiksiz olduğunu varsayarsak, bu durumda Türkiye ehliyetimle aracı Türkiye’ye sokmam mümkün olur mu?
Merhaba, kolay gelsin. Türkiye’ye arabayla arada bir de olsa gidip gelmiş biri olarak yaziyim dedim
Türk ehliyetin Türkiye’de sonuna kadar geçerli, orada sürmenin engeli yok. Sorun sadece Almanya tarafında: ikamet aldıktan sonra Türk ehliyeti burada 6 ay geçerli, o süre dolunca Almanya’da direksiyona geçmek suç sayılıyor (§21 StVG). Yani 3 yıldır değiştirmediğin için Almanya’da kendin süremezsin. Bunun zaten farkındasın…
O yüzden Alman/AB ehliyetli bir arkadaşın arabayı sınıra kadar getirsin, gayet mantıklı (sadece sigortan başka sürücüyü kapsıyor mu, ona bak). Ama tampon bölgede şoför değişimi yapma, gereksiz risk.
Tampon bölge “serbest” bir alan değil. Orası Bulgaristan çıkışı ile Türkiye girişi arasındaki kontrollü gümrük/hudut sahası — kameralı, görevli dolu bir bölge. İstediğin yerde durup mola verir gibi araçtan inip şoför değiştirebileceğin bir yer değil.
Arkadaşın direkt Türkiye kapısına kadar sürsün; sen araç sahibi olarak gümrükte aracı kendi pasaportuna işlet, Türkiye tarafına geçince direksiyonu sen al. Orada Türk ehliyetin zaten geçerli.
Aracı sokmaya gelince: 185 gün şartını sağladığını, araç senin adına kayıtlı olduğunu, yeşil kart + ruhsat + pasaport elinde olduğunu varsayarsak evet, sokabilirsin. Alman ehliyetin olmaması bunu engellemiyor, gümrük ikametine ve 185 güne bakıyor.
İki not: Yola çıkmadan e-Devlet’ten “Yurt Dışında Yerleşiklik Sorgulama” ile 185 günü teyit et. Bir de araç senin pasaportuna girdikten sonra Türkiye içinde onu sadece sen ve yurtdışında yerleşik birinci derece yakınların (eş, anne-baba, çocuk) kullanabilir; arkadaşın süremez, cezası ağır. İyi yolculuklar!