Selamlar, ben chef aşçı ama belgem/mezuniyet olmadan, tecrübem ile Almanya ya nasılsın gelirim?

Merhabalar, herkese iyi günler dilerim. Ben 32 yaşındayım, professional bir chefim, 2018 den şimdiye kadar 5 yıldızlı hoteller’de vip mutfaklarda çalıştım, almanya’ya gelme konusunda çok kararlıyım fakat temelden yetişen biriyim ve üniversite lise vs belgem yok. Sadece bu işi yaptığımı sigorta geçmişim ile gösterebilirim ve Reference mektup ile. Benim için nasıl bir yol bulunur? Neler yapmam lazım. Yakında evleniyorum, yabancı bir eşim var. Onla beraber umuyorum ki gelebilirim.

Devlet duymaz, konusmaz, devlet yazisir derler. Dolayisiyla belgelendirmediginiz, yazili olmayan uzmanliklar kabul edilmez. Konsolosluk size yemek yaptirip uzmanliginizi göremez. Siz onu belgeyle ispatmalaniz gerekir. Yani eger en az ortaokul mezunu iseniz uzmanliginizi milli egitimden ustalik belgesi alarak belgelendirin (ilkokul mezunlarina olmuyor diye biliyorum). Daha sonra firsat kart veya Almanya dan bulacaginiz bir is sözlesmesiyle rahat gidersiniz. Bu arada esiniz üzerinden gitseniz de orda is buldugunuzda ustalik belgesi mutlaka isinize yarar. Yabancilar dairesinden oturum alirken nitelikli isci sayilir ve bircok haktan yararlanirsiniz. Mesela anne babanizi almanyaya götürebilirsiniz. Hakkinizda hayirlisi olsun. Selamlar..

Bence zamanini boşa harcama, Almanya bu saatten sonra herkesi almıyor.

Merhaba,

Fırsat Kart ile gelebilirsiniz ancak orada bile sizden bir sürü belge isteyecekler, yani belgelendirmeden kurumların size nasıl inanmasını bekliyorsunuz ki? Düşünsenize “hadi bize bir yemek yap da görelim” diyemezler. Ancak ve ancak sertifikalarla olur bu iş.

Walla ne yaparsanız yapın size iş vaad eden danışmanlık şirketlerinden korunun, sakin kimseye para ödemeyin çok fazla dolandırıcı var.

Mesleğinizde başarılar. Sigorta geçmişinizi göstermeniz faydalı olur ancak yine de mesleğinize yetkinliğinizi de kanıtlamanız işinizi garantiye alır. @Mehmet_Turkmen in dediği gibi ustalığınızı belgelendirerek çok daha rahat bir süreç geçirmiş olursunuz.

Burda sana belgen olmadan gidemezsin diyenlere inanama gidebilirsin mesleki yeterlilikle gidebilirsin ama bazı şartları var onları yerine getirmen lazım ve burdan yorum yapanların bir çoğu alamanya yasalarından haberleri bile yok

Ee yazın şartları da yardımcı olun. Yani başkaları bilmiyor demek kolay da kendiniz bir şey dememişsiniz ki.

Yetkinliğini nasıl kanıtlayacak bu arkadaş peki rahatlıkla Almanya’ya gelmesi için.