Mavi Kart ile Almanya’dayım, işten çıkarılıyorum, ne yapmalıyım?

2 yıldır Almanya’dayım ve Mavi Kart ile çalışıyordum. Şirketim ekibi işten çıkarıyor, sözleşmem 30 gün içinde bitiyor. Almancam henüz akıcı değil (B1’im). İngilizce seviyem oldukça iyi.

Duyduğuma göre yeni iş bulmam için 3 ay süre verilebiliyor, ama bu süreçte hem iş arayıp hem dil öğrenmek zor görünüyor. Piyasa da çok rekabetçi. Bu 3 ayı uzatabilir miyim ve işsizlik maaşı almam mümkün mü?

Şimdiden yanıtlar için teşekkürler.

Öncelikle geçmiş olsun ve hayırlısı olsun diyorum.

Almanya’da işten çıkarıldığında ilk yapman gereken şey: hemen Agentur für Arbeit’a “arbeitssuchend” kaydı yaptırmak.

Kündigung mektubunu imzalama, Aufhebungsvertrag imzalama, hemen kontrol ettir.

Halil Akyel’in (youtubegockonulari) videolarini izlemeni tavsiye ederim. Kendisi de isten cikarilip is aradi, 6 ay kadar aradiktan sonra is buldu. Bu süreyi issizlik maasi alarak uzatabilirsin, yani bu maasi aldigin sürece Türkiyeye gitmene gerek yok, ve bunu 1 yil alabiliyorsun sanirim. Halil Akyel böyle anlatmisti. Esma_82 nin de dedigi gibi en kisa zamanda Agentur für Arbeit’a “arbeitssuchend” kaydı yaptırmak. Sanirim isten ciktiktan sonra ilk 3 gün icinde yaptirman gerekiyor.

Merhaba,

Önce şunu söyleyeyim, 2 yıllık Almanya deneyimi ve Mavi Kart geçmişiyle başlangıç noktanız göründüğü kadar kötü değil.

Hukuki taraftan kısaca bahsedeyim ama kesin bilgi için mutlaka bir Anwalt veya Ausländerbehörde’ye danışın çünkü durumdan duruma değişiyor. Genel olarak Mavi Kart sahipleri iş kaybı durumunda 3 aylık arama süresi alıyor, bu süreyi uzatmak mümkün ama otomatik değil, aktif iş arama kanıtı ve Ausländerbehörde’nin takdirine bağlı. İşsizlik maaşı için ise Almanya’da en az 12 ay prim ödemiş olmak gerekiyor, 2 yıldır çalıştıysanız bu şartı büyük ihtimalle karşılıyorsunuzdur, Agentur für Arbeit’a başvurmanız gerekiyor.

Pratik tarafta şunu öneririm: 3 ayı “ya iş bulursam ya da bulamazsam” şeklinde değil, paralel yürüterek kullanın. İş araştırmasını tam gaz sürdürürken Almancayı da bırakmayın, B1’den B2’ye geçiş 3 ayda olmaz ama görünür ilerleme işverene ve Ausländerbehörde’ye iyi sinyal verir.

Hangi sektör ve modülde çalışıyordunuz? Ona göre iş arama stratejisi konusunda daha somut bir şey söyleyebilirim.

Semiha

Çok teşekkür ediyorum Esma Hanım.

Süper tavsiye oldu ya çok teşekkürler. Hemen bakıyorum.

Semiha Hanım merhaba, çok teşekkür ediyorum kapsamlı yanıtınız için. Yazılımcıyım. Açıkçası iş için İngilizce yeterliydi bana, o yüzden Almancayı çok kasmamıştım.

Sana cevap verebilmek için kayıt oldum :slight_smile: eğer blue card ile 2 senedir zaten çalışıyorsan senin süresiz oturum hakkın doğdu. 21 ayda B1 sertifikası ile süresiz alınabiliyor Blue Card ile. Eğer Almanca seviyeniz B1’se hemen bir sınava girip sertifika alın resmi bir kurumdan. Zaten süresiz hakkınız var Auslanderbehörde’ye B1 Almanca ile süresiz başvurusu yapabilirsin. İşssizlik maaşı da alabilirsin. Tavsiyem hemen bir sınava girip sertifika alman ve süreci başlatman.

3 Beğeni

Dogru bilgi , 21 ay B1 yeter , bende bu surecteyim. Haftaya B1 sinavina girevegim ve sonrasinda suresiz oturuma basvuru yapacagim. Burada kritik nokta su ki , auslanderbehorde 21 ay b1 olsa bile issiz olursan suresiz oturum basvuru surecinde basvurunu degerlendirme konusunda geciminizi nasil saglayacaginiz konusunda sizden ileriye donuk bir garanti isteyebilir. Yani bende isi birakmak istiyorum ama suresiz oturuma basvuru esnasinda calisiyor olmak daha garanti gibi duruyor. Ama 21 ayi doldurdugumuz icin ab mavi kart maas sarti aramiyorlar

1 Beğeni

Tam olarak 2 yılımı doldurmadım işte ama bunu detaylıca bir araştıracağım. Çok teşekkür ediyorum.

Hayırlı uğurlu olsun şimdiden :slight_smile: Ben 21 ayı henüz doldurmadım, çok kısa bir zaman kalmıştı ki işten çıkarma sorunuyla karşı karşıya kalıyorum.

Tam 2 sene değil, zaten 21 ay. 1 yıl 9 ay yani bunu tamamladıysanız B1 sunmanız takdirinde süresiz hakkınız var. Eğer doldurmadıysanız bile yine de Auslandebehörde ile bi görüşün.

1 Beğeni