Merhaba ben fırsat kartı başvurusu yapıyorum ancak süreçte anlamadığım noktalar var. İstanbul’dan başvurularda sürenin 1 yıla kadar uzayabileceğine ilişkin geri bildirimler var.
Başvuru sırasında sağlık sigortası soruyor ama ben ne zaman vize alabileceğimi bilmiyorum nasıl bir sigorta yapabilirim?
Bir diğer konu da blokeli hesap. Blokeli hesap oluşturdum ancak belilenen tutarın tamamını başvurudan önce değil de evrak tesliminden önce yapsam kabul olur mu?
Değerli zamanınız ve desteğiniz için teşekkür ederim.
Benzer süreçlerden geçmiş biri olarak düşüncelerimi yazıyım.
Süre konusu: O “1 yıl” söylentisi aslında doğru ama yanlış anlaşılıyor. 1 yıl olan şey randevu/atama bekleme süresi, vize kararı değil. Auswärtiges Amt’ın Türkiye sayfasında çalışma amaçlı ulusal vizeler (Fırsat Kartı dahil) için “temsilciliğe göre 1 ay ile 1 yıldan fazla” yazıyor. Evrakları eksiksiz teslim ettikten sonra karar genelde 4-6 hafta sürüyor. Sıra tamamen kayıt tarihine göre veriliyor, o yüzden bir an önce sisteme kaydolman en önemlisi.
Sağlık sigortası: Başvuru anında aktif poliçen olması şart değil, rahat ol. Konsolosluk çeklistlerinde sigorta için “en geç vizeyi teslim alırken ibraz edilecek” ifadesi geçiyor. Yani atama gelip vize onaylandıktan sonra yaptırman yeterli. Sadece seyahat sigortası kabul edilmiyor; tüm kalış süresini (12 ay) kapsayan, Schengen genelinde geçerli, en az 30.000 € teminatlı özel yabancı/incoming sigortası gerekiyor. DR-Walter (Provisit/Educare24), Care Concept, Hanse Merkur gibi firmaların başlangıç tarihi sonradan değiştirilebilen poliçeleri var, en pratiği o. Vasistdas’ın da önerdiği fırsat kart sigortası var sanırım…
Bloke hesap: Burada dikkatli ol, çünkü sigortadan farklı işliyor. Evrak teslimi günü dosyada bankanın resmi bloke onay yazısı olmalı ve o yazıda hem yatan toplam tutar hem aylık çekilebilir miktar yazmalı. Eksik yatırıp sonra tamamlamayı planlamak riskli, ret veya gecikme sebebi olabiliyor. Ama iyi haber şu: parayı bugünden yatırmak zorunda değilsin, randevu tarihin belli olduktan sonra teslimden birkaç hafta önce tamamlayabilirsin. 2026 rakamı aylık 1.091 €, yani 12 ay için 13.092 €.
Fintiba veya Expatrio en yaygın kullanılanlar (Coracle yeni başvuru almıyor). Maalesef tekelleşme var bu konuda, Fintiba ve Expatrio aynı şirket tarafından sahiplenildi, rekabet yok, çok fena gıcık durumdayım. Blokehesap diye bir site vardı oradan da bakarsınız.
Dosyayı ilk seferde eksiksiz vermek çok önemli. Kolay gelsin!