Herkese selam, hesabı açtığım gibi heyecanla dalıyorum foruma. Ankara’dayım ve 29 yaşındayım, fırsat kart ile Almanya’ya göç etmek gibi bir hayalim var ama açıkçası biraz endişeliyim. Bölümüm iktisat, bölüm mezunu olduğum için Almanya’da rahatlıkla iş bulur muyum emin değilim, fırsat kart ile gelmiş olan ya da Almanya’da iş bulma imkanlarına ilişkin fikir verecek olan var mı? Hem zaman hem de maddi olarak kendimi zorlayarak yapacağım bunu, sizce değer mi?
Selam, göründüğü kadar cazip ve kolay bir seçenek değil baştan söyliyim.
Almanya’ya fırsat kartla gelen bir çok kişiyle tanıştım, maalesef ki bir kısmı iş bulamayarak geri döndü. En büyük sorun: Almanca
Mesleğe göre değişecek ama kendine dürüst olmalısın:
-
Gerçekten Almanya’nın sana ihtiyacı var mı? (Mesela hemşireye ihtiyaç var ama mühendise çok da yok)
-
Senin mesleğine ihtiyacı varsa gerçekten rekabetin önünde bir profin var mı? Mesela Almancan en az B2 mi?
İnsanlar diyor ki fırsat kart vizesi için Almanca’ya ihtiyacım yok. Evet, doğru ama işe yerleşmek için çok iyi bir Almancaya ihtiyacın var.
Profilin ve Almanca seviyen çok iyiydi gel, yoksa taş yerinde ağırdır ![]()
Bölümümün iktisat olmasından endişe duyuyorum. Türkiye’de çok fazla iktisat mezunu var ve burada iş bulma konusunda biraz ümitsizim, Almanya için dürüst olmak gerekirse çok donanımlı sayılmam, almancam A2 seviyesinde henüz. Vize şartını sağladığım için oraya gelince durumu toparlarım diye düşünüyodum. Çok teşekkürler yorum için.
Açık söylemek isterim, buraya gelince toplama gibi bir şey olmuyor ve Almanya’nın iktisatçıya da ihtiyacı yok.
Nasıl bu kanıya vardınız hemen? Türkiye’de gerçekten şartlar zor, yapıcı bir yorumdan ziyade açıkçası heves kıran can sıkan bir yanıt olmuş.
Fırsat kart ile Almanya’ya gelen biri olarak yazıyorum. Bölümünden bağımsız söyleyeceğim tek şey Almancan iyi olsun. Buraya geldiğinde yetersiz bir dil seviyesi seni yorabilir. Ben burada toparlarım kafayı nasılsa diye düşündüm atladım geldim ama dil seviyem yetersiz olduğu için direkt eleniyorum.
Aynen öyle, hevesi kırılsın ki gerçekten doğru kişi olduğuna inanmıyorsa gelmesin, maalesef ben dönen çok kişi tanıyorum, ya siz @meliskavcar ?
Açıkçası bu noktada @Neredennereye çok haklı. Almanya’ya gelmek yetmiyor, burada kalmak için size ihtiyaç duyulması lazım. Heves ya da can sıkmadan ziyade bir hayalin peşinden hem maddi hem de manevi olarak zorlanarak sürüklenmeden önce gerçekçi olmakta fayda var ki insan sonradan üzülmesin. @gocmenadayi belirttiğin vasıflara göre Almanya’ya Fırsat Kart ile gelmeni tavsiye etmem. Şöyle düşünmek lazım, bu vize türü iş araman için veriliyor ama sen iş aramaya gittiğinde durumu toparlarım diyorsun. İyi bir profil olarak gelmelisin ki iş arama sürecinde rahatlıkla iş arayabilesin.
Mavi kartla buradayım, inan iş piyasası epey rekabetçi. O nedenle biraz sert yorum yazanlar sana şaşırtıcı gelebilir ama sonradan üzülmemen için söylüyorlar bunu ve haklılar. Yeterli özelliklere sahip değilsen, “Almanya bana ihtiyaç duyuyor” diyebileceğin niteliklerin varsa hiç durma, ama yanıtın olumsuzsa başka bir plan yapmanı öneririm.