Almanya'ya ilk kez taşınırken neye dikkat edilmeli?

Selamlar herkese, bir aksilik olmazsa yakında Almanya yolcusuyum. İş teklifimi aldım, evrak işleriyle uğraşıyorum ama kafamı kurcalayan çok temel bir şey var. Münih tarafında bir iş buldum fakat kiralık ev piyasasının korkunçluğu gözümü çok korkutuyor.

İlk etapta nasıl hallederim barınma konusunu? Sadece Münih’ten mi ev bakmalıyım yoksa şehre az biraz uzak ama ulaşımı kolay yerler de mantıklı mı? Bir de gider gitmez ‘keşke Türkiye’den şunu da yanımda getirseydim’ dediğiniz, hayat kurtaran ufak tefek şeyler var mı? Özellikle taşınma sürecini tek başına yönetmiş arkadaşların tecrübelerine çok ihtiyacım var, şimdiden teşekkürler.

Almanya’ya hoş geldiniz. Münih’in konut piyasasıyla ilgili deneyimim yok ama şahsen ev aramada şehir içine öncelik verilmesi taraftarıyım. Vorort mahalle ve kasabalarda yerleşebileceğiniz ev bulursanız hoş ama özellikle oralarda aramaya gerek olmadığını düşünüyorum. Benim yaşadığım yerde pendeln yapılan yerlerde hem kiralar daha düşük değil hem de talep daha az değil (ev başvuruları yine reddediliyor), üstüne tren gecikmeleri tatsız bir hal alabiliyor. Münih’te belki durum farklı olabilir, araştırma ve başvuru sonuçlarınıza göre durumu değerlendirebilirsiniz.

Umarım gelmeden uzun dönem için bir yer bulabilirsiniz ama burada yeni gelenler için ilk etapta kısa dönemli Untermiete’de kalmak oldukça yaygın. Untermiete’leri hem WG-gesucht gibi sitelerde hem de daveti zor bulunan yerel WhatsApp gruplarında bulabilirsiniz. Burada önemli olan nokta, bir adrese üç aydan uzun kalma niyetiyle yerleşirseniz adres kaydı yaptırma zorunluluğunuzun olması. Birçok Untermiete üç aydan uzun süreli olmasına rağmen hukuka aykırı bir şekilde adres kaydı için gerekli Wohnungsgeberbestätigung’u vermiyor.

Ev bulursanız ölçüsünü sorarak Türkiye’den perde getirmek hayat kurtarabilir :smile: Burada arayıp bulunmayan bir şey pek olmuyor neyse ki.

3 Beğeni

Ne güzel öneriler yahuu :smiling_face_with_three_hearts: Perde kısmını anlamadım, IKEA’da yok mu ki?

:slight_smile: var tabii, sadece yeni gelmenin telaşı içinde perdesiz eve perde arama derdi olmaması için söyledim