Selamlar dostlar. Almanya’da uzun zamandır yaşıyorum. Aramızda yatırım yapanlar varsa cevaplarsa çok müteşekkir olurum. Hem yatırım hem de tasarruflarınızı saklama yöntemlerinizi merak ediyorum.
1- Yatırım tercihleriniz neler? Türkiye’de bu konuda bilgi sahiyim ama iş Almanya’ya gelince yatırım yapıyorum ama yine de çekincelerim yok değil. Siz nelere yatırım yapıyorsunuz, tasarruf ederken neler önerirsiniz, paranızı korumak değerlendirmek için hangi yolları seçiyorsunuz?
2- Geçen aylarda banka soygunları patlak verince insan bir tedirgin de olmuyor değil. Banka kasasını dostlarım çok önerdi ama bu haberlerin sonrasında benim içime de düştü bir kurt. Banka kasası kiralamış olan varsa onların yaşadıklarını da dinlemek isterim.
1- Ben hisse senedi alma taraftarıyım. Başka öneriler olursa bu yorum altında çok da faydalanırım, konu çok güzel teşekkürler öncelikle.
2- Banka kasası kiralamak kötü bir seçenek değil ama doğru araştırmak önemli. Gelsenkirchen olayı herkesi şok etti ama kişilerin de hatası var. Çünkü en başta sigorta teminatına çoğu kişi bakmamış, bunun ne olduğundan haberdar olmayanlar bile var. Paranızı, zamanınızı en önemlisi geleceğinizi emanet ediyorsunuz buraya. O yüzden anlaşacağınız bankaya hırsızlık gibi durumlarda ne kadarlık bir sigorta teminatı sunduklarını mutlaka sorun. Kendi ev sigortanız da zaman zaman teminat sunuyor, bunu sigortanıza sorup güvence sağlıyorlar mı öğrenin derim. Bankaya güvenlik standartlarını sorabilirsiniz. En önemlisi kiralama sonrasında mutlaka kasanızın içine koyduğunuz şeylerin listesini yapın, sigortanızla bunu paylaşın. Altın saklayacaksanız eğer yetkili bir kuyumcudan altınlarınızın değerini gösteren bir belge alın, bunu da sigorta sağlayıcınıza verin. Allah korusun başınıza bir iş geldiğinde banka yönetimi, kasanızın içindeki şeyleri kanıtlamanızı istediğinde sorunla karşılaşmayın. Bakın bunlar bunlar vardı diyebilecek bir kanıtınız olsun.
Merhaba, ben de yatırımlarımı hisse senetlerinde değerlendiriyorum. Bu konuya özel bir ilgim var ve risk iştahım nispeten yüksek.
Hisse senedi yatırımlarında, 1000 Euro üzerindeki kârınız yaklaşık %27 oranında vergilendirilir. Artık birçok platformda alım-satım yaparken bu vergi otomatik olarak kesiliyor; yine de hesap açmadan önce bunu kontrol edebilirsiniz. BaFin lisanslı platformlar devlet tarafından denetlenir. Bu platformlarda nakit paranız 100.000 Euro’ya kadar güvence altındadır. Ayrıca bu platformlarda boşta duran paranız için faiz geliri de elde edebilirsiniz. Bazı platformlar ek olarak bir banka hesabı açar ve bu hesap üzerinden yaptığınız harcamalardan genellikle %1 ile %3 arasında ‘cashback’ (para iadesi) verirler.
Hisse senedi, tahvil veya ETF gibi yatırımlarınızda dolandırıcılık ya da sistem hatası gibi durumlar yaşandığında, zararınızın %90’ı karşılanır (maksimum 20.000 Euro’ya kadar). Risk iştahınızın düşük olduğunu varsayarsak, burada da Türkiye’deki BES sistemi gibi emeklilik sistemleri mevcut; bunları araştırabilirsiniz. Belirli koşullarda devlet desteği, çalışılan şirketin katkısı ve vergi avantajları gibi imkanlar bulunuyor. Ancak bu sistemden emekli olduğunuzda, aldığınız maaşın vergisini ödemek zorunda kalacağınızı unutmamalısınız.
Ev almak için ‘Baufinanzierung’ konusunu araştırabilirsiniz; konut kredileri için belirli şartlarda devlet teşvikleri de bulunuyor. Yapay zekaya sorduğunuzda size uygun bir teşvik varsa muhtemelen söyleyecektir. Altın, gümüş, emtia, kripto para ve daha birçok konu hakkında yazmak isterdim ama konu çok uzayacak; bir sorunuz olursa nacizane bildiklerimi aktarabilirim. Ne yaparsanız yapın, yatırımlarınızın vergilendirilmesine ve güvenliğine dikkat etmenizde fayda var.
1 Beğeni
Bence Almanya’da eger imkaniniz varsa en uzmeyecek yatirim emlak, özellikle de büyük sehirler disarisinda… Berlin, Münih ve Düsseldorf gibi yerlerdeki sehir merkezlerinde artik alinmaz ama kasabalarda hala firsatlar cok.
Harika bilgiler, elinize sağlık.