Merhaba arkadaşlar,
Öncelikle böyle bir forumu açan sevgili vasistdas.de yöneticilerine teşekkür etmeyi bir borç bilirim. Bilgilendirici YouTube yayınlarınız ve kaliteli içeriklerinizle Almanya yolunda birçok insana rehber oluyorsunuz.
Kısaca kendimden bahsetmek isterim. Ben 45 yaşında, kamuda çalışan bir mimarım. Çalıştığım kurumda büyük ölçekli projelerde tasarım, proje koordinatörlüğü ve imza yetkililiği yaptım. Meslek hayatım boyunca kendimi geliştirmeye önem verdim ve özellikle dijital proje yönetimi ile BIM (Building Information Modeling) alanına yöneldim. Kendi imkanlarımla yurtdışından eğitimler ve sertifikalar aldım.
Pandemiden sonra Almanya’daki Nitelikli Göç Yasası ile ilgilenmeye başladım. Evde uzun süre çalışarak B2 seviyesinde Almanca öğrendim. Şu anda Alman radyolarını ve televizyonlarını anlayabilecek seviyedeyim. Bunun yanında iyi derecede İngilizcem de var. Ayrıca Rusya, Libya ve Gürcistan gibi ülkelerde şantiye ve proje koordinasyon tecrübelerim oldu.
Bunları kendimi övmek için değil, yaşadığım süreci anlatmak için yazıyorum.
2023’ten sonra Almanya’ya Türkiye’den başvuru yapmaya karar verdim. LinkedIn, Xing ve Arbeitsagentur üzerinden çok sayıda başvuru yaptım. Europass standartlarında CV hazırladım, detaylı bir portfolyo oluşturdum, hatta Almanca bir portfolyo sitesi bile hazırladım. Daha sonra ZAB diploma denkliğimi aldım. Tüm başvurularımı Almanca yaptım.
Ama olmadı. Yüzlerce başvuruya rağmen bir kez bile olumlu dönüş alamadım.
Belki yaşımdan, belki Türkiye’den başvurmamdan, belki de başka sebeplerden… gerçekten bilmiyorum. Bir noktadan sonra Almanya’da iş aramaktan vazgeçtim.
Bazıları “Kamuda iyi bir işin var, neden Almanya’yı bu kadar istiyorsun?” diye sorabilir.
Çünkü ne yazık ki kamu, bir noktadan sonra siyaset ve baskı demek. Çalıştığım kurumda ciddi sorumluluklar alıyorum ama sürekli farklı baskılar hissediyorum. Ayrıca burada ne yaparsam yapayım, kendimi geliştirmiş olmam kariyerimde gerçek bir karşılık bulmuyor.
Pandemi sonrası ekonomik krizle birlikte proje üretimi ve yapım işleri de ciddi şekilde azaldı. Mesleki anlamda artık kendimi geliştirebildiğimi ve tatmin olabildiğimi hissetmiyorum.
Dolayısı ile oralarda iş bulabilmem için ne yapmam lazım, yanlış yolları mı izliyorum? Mimarlık Almanya da nitelikli iş göçü için aranan meslekler arasında ama bunun karşılığı yok gibi hissediyorum. Siz ne düşünürsünüz?