Almanya'da İş Bulma Paradoksu

Merhaba arkadaşlar,

Öncelikle böyle bir forumu açan sevgili vasistdas.de yöneticilerine teşekkür etmeyi bir borç bilirim. Bilgilendirici YouTube yayınlarınız ve kaliteli içeriklerinizle Almanya yolunda birçok insana rehber oluyorsunuz.

Kısaca kendimden bahsetmek isterim. Ben 45 yaşında, kamuda çalışan bir mimarım. Çalıştığım kurumda büyük ölçekli projelerde tasarım, proje koordinatörlüğü ve imza yetkililiği yaptım. Meslek hayatım boyunca kendimi geliştirmeye önem verdim ve özellikle dijital proje yönetimi ile BIM (Building Information Modeling) alanına yöneldim. Kendi imkanlarımla yurtdışından eğitimler ve sertifikalar aldım.

Pandemiden sonra Almanya’daki Nitelikli Göç Yasası ile ilgilenmeye başladım. Evde uzun süre çalışarak B2 seviyesinde Almanca öğrendim. Şu anda Alman radyolarını ve televizyonlarını anlayabilecek seviyedeyim. Bunun yanında iyi derecede İngilizcem de var. Ayrıca Rusya, Libya ve Gürcistan gibi ülkelerde şantiye ve proje koordinasyon tecrübelerim oldu.

Bunları kendimi övmek için değil, yaşadığım süreci anlatmak için yazıyorum.

2023’ten sonra Almanya’ya Türkiye’den başvuru yapmaya karar verdim. LinkedIn, Xing ve Arbeitsagentur üzerinden çok sayıda başvuru yaptım. Europass standartlarında CV hazırladım, detaylı bir portfolyo oluşturdum, hatta Almanca bir portfolyo sitesi bile hazırladım. Daha sonra ZAB diploma denkliğimi aldım. Tüm başvurularımı Almanca yaptım.

Ama olmadı. Yüzlerce başvuruya rağmen bir kez bile olumlu dönüş alamadım.

Belki yaşımdan, belki Türkiye’den başvurmamdan, belki de başka sebeplerden… gerçekten bilmiyorum. Bir noktadan sonra Almanya’da iş aramaktan vazgeçtim.

Bazıları “Kamuda iyi bir işin var, neden Almanya’yı bu kadar istiyorsun?” diye sorabilir.

Çünkü ne yazık ki kamu, bir noktadan sonra siyaset ve baskı demek. Çalıştığım kurumda ciddi sorumluluklar alıyorum ama sürekli farklı baskılar hissediyorum. Ayrıca burada ne yaparsam yapayım, kendimi geliştirmiş olmam kariyerimde gerçek bir karşılık bulmuyor.

Pandemi sonrası ekonomik krizle birlikte proje üretimi ve yapım işleri de ciddi şekilde azaldı. Mesleki anlamda artık kendimi geliştirebildiğimi ve tatmin olabildiğimi hissetmiyorum.

Dolayısı ile oralarda iş bulabilmem için ne yapmam lazım, yanlış yolları mı izliyorum? Mimarlık Almanya da nitelikli iş göçü için aranan meslekler arasında ama bunun karşılığı yok gibi hissediyorum. Siz ne düşünürsünüz?

Selamlar,

Yazdıklarınızı özenle okudum. Almanya’ya neden gelmek istiyorsunuz ki gibi bir şey demeyeceğim, anlıyorum ki zaten kafanize koymuşsunuz eminim doğru araştırmaları da yapmışsınızdır.

O yüzden direkt olarak neden ilk başvurular başarılı geçmemiş olabilir bunu konuda fikrimi yazacağım. 15 seneden beri Telekom ve Enerji sektörlerinde Almanya’da çalışıyorum - yani kendi çapımda ne dediğimi biliyorum :slight_smile:

Bakın şurada yazdıklarınız çok can alıcı:

2023’ten sonra Almanya’ya Türkiye’den başvuru yapmaya karar verdim.

Büyük olasılıkla CV’inize Türkiye’deki adresinizi ve telefon numaranızı koydunuz. Almanya’da işverenler hızlı bir şekilde yani zaman ve para harcamadan çalışan bulmak istiyor. Bir X şirketi sizi beğense bile sizi Almanya’ya getirmek için en az 6 ay büyük olasılıkla da 12 ay beklemesi gerekecek.

Bu yüzden Fırsat Kart gibi iş arama vizesi kapasitesindeki vizeler çok önemli. Neden? Çünkü neredeyse ertesi gün ise başlayabilirsiniz.

Şüphelendiğim başka bir konu da yaşınız, maalesef ki bir çok çalışan daha genç kişileri ise almaya çalışacaktır. ANCAK bunu bir dezavantajdan avantaja çevirmek zaten sizin elinizde olacak, enimim.

Kısaca eğer enerjiniz varsa Fırsat Kart ile gelin.

Sizi okurken aslında çok tipik ama bir o kadar da yorucu bir döngüyü görüyorum: çok emek, çok hazırlık, çok “doğru yapılmış” başvuru… ama karşılığında sessizlik. Bu noktada insan ister istemez “nerede eksik yaptım?” diye kendine dönüyor. Oysa anlattıklarınızda teknik olarak eksik bir profil değil, daha çok “doğru insanların sizi doğru bağlamda görmemesi” gibi bir durum var.

Almanya’da özellikle mimarlık ve BIM gibi alanlarda işe alım süreci çoğu zaman sadece CV üzerinden ilerlemiyor. Sizin gibi güçlü ama çok yönlü profillerde asıl kritik mesele şu oluyor: işveren sizin hangi net problemi çözdüğünüzü ilk 10 saniyede anlayabiliyor mu? BIM, proje koordinasyonu, uluslararası şantiye deneyimi… bunların hepsi çok değerli ama birlikte sunulduğunda bazen “tam olarak hangi rolde düşünmeliyim?” sorusunu da beraberinde getirebiliyor.

Bu yüzden yaklaşımı biraz değiştirmek genelde fark yaratıyor: tek bir CV yerine farklı roller için netleştirilmiş versiyonlar, ve her başvuruda “ben buyum”dan çok “bu rolü sizin bağlamınızda şöyle karşılarım” dili. Yani aslında deneyimi azaltmak değil, odağı keskinleştirmek.

Bunun yanında evet, bence en az başvuru kadar önemli bir şey daha var: doğru çevreyi oluşturmak. Çalışmak istediğiniz alandaki insanlarla (özellikle BIM, proje yönetimi, mimarlık ofislerinde çalışanlarla) doğrudan iletişime geçmek, küçük sohbetler başlatmak, fikir sormak, süreci anlamaya çalışmak… Bunlar ilk bakışta “iş arama” gibi görünmüyor ama Almanya’da çoğu zaman kapıyı açan şey tam olarak bu oluyor. Çünkü insanlar CV’den önce “tanıdık bir profesyonel yüz” görmeye başlıyor.

Kısacası siz yanlış yolda değilsiniz; ama muhtemelen yolun “başvuru ağırlıklı” kısmında fazla kalmışsınız. Bunu biraz “hedefli pozisyonlama + insan teması + çevre oluşturma” yönüne kaydırmak, özellikle sizin gibi deneyimli profillerde çok daha etkili sonuç veriyor.

Sürecinizle ilgili gelişmeleri takipte kalmak isterim, buradan yeniden iletişim kurabilirsiniz.

Kolaylıklar dilerim,
Semiha

Çok teşekkür ederim değerli yorumlarınız için.

Çok teşekkür edeim değerli yorumlarınız için.