Merhaba, YKS’ye sayısaldan gireceğim. Almanya’da üniversite okumayı istiyorum ve şartlı kabul seçeneğini düşünüyorum.
Temmuz döneminde başvuruları açık olan üniversiteler hangileri bilen var mı? Bir diğer sorum ise YKS’de alacağım puan çok önemli mi? Türkiye’deki bir üniversiteye yerleşmek yeterli olur mu?
Bu konuda hiç bilgim yok, kafam karışık. Üniversiteyi Almanya’da okuyabilirsem sonrasında da orada devam etmeyi hedefliyorum. Desteğinizi bekliyorum.
Bu soru şu haliyle oldukça genel olmuş, çünkü Almanya’da yüzlerce üniversite var ve şartlı kabul kriterleri hem üniversiteye hem de bölüme göre değişiyor. Öncelikle hedefindeki üniversiteleri belirlemeni öneririm, sonrasında bu üniversitelere göre araştırma yapmaya başlamalısın. Üniversitelerin kendi resmi sitelerini inceleyerek şartları görebilir, kendi uygunluğuna göre eleme yapabilirsin.
+1 ben de merak ediyorum bu sorunun yanıtını.
@omerarmutcu
@omerarmutcu Önce hedeflediğin üniversiteyi bulmanı, sonrasında resmi sitesinden de şartlı kabulle öğrenci alıp almadığını ve şartlarını kontrol etmeni öneririm. Biraz daha hedefini daralt bence yoksa çok kafa karışıklığı yaşarsın.
Şartlı kabul aldığınız üniversitede eğitiminize devam etmek zorunda değilsiniz. Hatta genelde şartlı kabul aldığınız üniversitede dil eğitimi almak zorunda da değilsiniz (bazı üniversiteler harici bir dil kursuna kayıt olmanızı istiyor). YKS sonucunuz da nereden şartlı kabul alacağınızı etkilemez. Şartlı kabul yalnızca öğrenci vizesi almaya vesile olur, şartlı kabullü yılınızı Almanya’da öğrenci vizesinin hakları içerisinde dilediğiniz gibi değerlendirebilirsiniz. Bu yüzden şartlı kabulle nereye gideceğinizin uzun vadeli büyük bir etkisi olmayacaktır.
Uni Bremen ve TU Clausthal gibi bazı üniversiteler hemen her başvurana şartlı kabul vermeleriyle ünlü, onların dışında şartlı kabul için B1 ve B2 sertifikası isteyen üniversitelerden de temmuza kadar başvuruları açık olanlar var. Eğer bu yıl gitmek istiyorsanız ihtiyaç duyduğunuz Almanca sınavına şimdiden kayıt olabilirsiniz çünkü sonuçların açıklanması uzun sürebiliyor.