Herkese merhabalar. Burada yaşayan bir arkadaşıma birkac kez toplam yaklaşık 2.200 avro borç verdim. WhatsApp mesajında parayı geri ödeyeceğini net şekilde yazdı ama şimdi parayı ödememek için diretiyor. Böyle bir durumda parayı en kısa yoldan almak için ne yapmak lazım? Kısa yoldan halletmenin bir yolu yordamı var midir?
Parayı borç olarak verdiğinizi kanıtlayabilir misiniz? Mesela elden mi banka transferi mi? Kanıtlayamazsanız bence çok zor.
Avukat değilim, hukuki tavsiye niteliğinde değildir. Kendi deneyimimle öğrendiklerimi yazıyorum.
Önce resmi bir dille bir mektup yazarak belirli bir tarihe kadar banka hesabınıza paranın yatırılmasını isteyin, borçluya son bir şans tanıdığınızı yazıyla belgelendirmiş olun. Bunun için yapay zekadan yardım alabilirsiniz.
Eğer belirlediğiniz tarihe kadar borcunuzu alamazsanız borçlu Verzug durumuna düşer. Bu durumda ücret karşılığında mahkemeden Mahnantrag talebinde bulunabilirsiniz. Mahkeme borçluya mektupla Mahnbescheid gönderir ve Mahnantrag ücretiyle beraber borcun ödenmesi için iki hafta süre verir. Bu süre sonunda geri almazsanız avukata danışarak ilerlemelisiniz. Eğer iki hafta süre içinde borçlu itiraz ederse mahkeme size dava açma imkanı sunar, hiç cevap vermezse icra talebinde bulunabilirsiniz, borçlu icraya itiraz ederse mahkeme otomatik olarak dava açar. Her durumda dava masraflarının tamamını kaybeden taraf öder.
Nordrhein-Westfalen’da Mahnverfahren işlemiyle ilgili bu adreste bilgi alabilirsiniz.
Aynı konuyu ben de merak ediyordum, üzerine mükemmel denk geldi, cevabınıza sağlık.