Almanya SAP Danışmanlığı Kariyer Fırsatları-Modül danışmanı açısından

Herkese merhaba.4 yıl Almanya’da çalışan bir SAP danışmanı varsa SAP Danışmanlık sektörü için ne düşünüyorsunuz ? Benim şu ana kadar araştırdığım kadarıyla 5-7+ yıl mesleki deneyim,iyi bir seviye İngilizce ve B2 Almanca arıyorlar.SAP eski ürününe sunacağı desteği 31 Aralık 2027 tarihinde sonlandıracağını duyurdu.Dolayısıyla ben 2028’den itibaren ciddi anlamda S/4 HANA ürününe geçişin artacağını düşünüyorum.Sizce ileride ailesiyle birlikte Almanya’ya taşınmayı düşünen bir modül danışmanı hangi özellikleri taşımalı ve hangi şehirde danışmanlık yapmayı değerlendirmeli ? Teşekkürler.

Selam,

Şirketimde SAP uzmanı kişilerle çalışıyorum. Bence SAP danışmanlığı Almanya’da hâlâ mantıklı bir alan, malum dijitalleşme alanında çok yol var önümüzde. Özellikle S/4HANA geçişleri yüzünden önümüzdeki birkaç yıl hareketli olur diye düşünüyorum.

Ama burada bence kritik nokta şu: sadece “SAP modül biliyorum” artık çok yeterli değil. Almanya’daki ilanlarda genelde S/4HANA tecrübesi, migration veya rollout projesi görmüş olmak, süreç analizi yapabilmek ve müşteriyle konuşabilecek iletişim becerisi bekleniyor. Fİ/CO, MM, SD, PP, EWM, BW/Analytics, SuccessFactors ve ABAP/BTP tarafı daha çok gördüğüm alanlar. Bunlara hakim misiniz?

Büyük projelerde çalıştınız mı?

Dil konusunda da İngilizce bazı uluslararası projelerde yeterli olabilir ama Almanca ciddi avantaj. Özellikle Alman müşterilerle workshop, requirement toplama, test, eğitim gibi işler varsa B2 Almanca çok iş görür ancak kağıt üstünden B2 değil de konuşma seviyesinde B2. Aileyle taşınma düşünülüyorsa zaten günlük hayat için de önemli.

Şehir olarak Münih, Stuttgart, Frankfurt, Düsseldorf-Köln hattı, Hamburg, Berlin ve Walldorf çevresi değerlendirilebilir. Ama danışmanlıkta şehirden çok proje ve seyahat beklentisi belirleyici oluyor. Hibrit çalışan çok yer var ama müşteri lokasyonuna gitmek hala yaygın.

4 yıl deneyim kötü değil, ama Almanya’da senior roller için 5-7 yıl beklentisi sık çıkıyor. O yüzden bence bir modül danışmanı S/4HANA farklarını iyi öğrenmeli, mümkünse migration projesi görmeli, Almanca’yı B1-B2 seviyesine getirmeli ve CV’de sadece “support yaptım” değil, projede neyi çözdüğünü net anlatmalı.

Öncelikle detaylı cevabınız için çok teşekkür ederim.Ben toplamda 4 farklı S/4 HANA RISE geçişinde uçtan uca yer aldım.Çalıştığım projelerin bazıları kendi sektöründe globalde büyük firmalardı.Onun dışında birkaç farklı AMS işlerinde bulundum ve 1 tane de Rollout proje yaptım.S/4 HANA üzerinde global müşterilerle çalıştım.Son 3 yıldır sadece Mağazacılık ve Moda sektöründe SAP Retail danışmanı olarak çalışıyorum.Kod debuglayıp okumayı biliyorum.BTP üzerinde son projemde çalıştım.Dil konusunda anladığım kadarıyla İngilizce başlangıçta belki kurtarıcı olabilir ama sonrasında konuşma açısından iyi bir seviye Almanca bilgisinin önem arz ettiği yönünde.Sizce bu tecrübede bir danışman olarak ücret beklentimi tam olarak nereye konumlandırmalıyım ? Tekrardan desteğiniz için teşekkür ederim.

Merhaba,

2027 sonunu doğru okumuşsunuz, S/4HANA geçiş dalgası gerçek ve piyasa bunu zaten fiyatlamaya başladı. Önümüzdeki birkaç yıl bu alanda deneyimli danışmanlar için ciddi bir talep artışı olacak.

Şunu da ekleyeyim, “SAP modül biliyorum” artık başlı başına yeterli değil Almanya’da. İlandaki beklenti genelde S/4HANA üzerinde gerçek proje görmüş, müşteriyle workshop yürütebilen, süreci analiz edip çözüm üretebilen biri yönünde. Yani teknik bilginin yanında iletişim ve süreç tarafı da en az o kadar önemli.

Dil konusunda büyük danışmanlık firmalarında başlangıçta İngilizce kurtarıcı olabiliyor ama Alman müşterilerle doğrudan çalışıyorsanız, özellikle requirement toplama, test veya eğitim gibi süreçlerde konuşma seviyesinde B2 gerçekten iş görüyor. Kağıt üstünde B2 değil, sahada B2. Aileyle taşınmayı düşünüyorsanız zaten günlük hayat için de kaçınılmaz bir yatırım bu.

Şehir konusunda danışmanlıkta lokasyondan çok proje ve seyahat beklentisi belirleyici oluyor aslında, hibrit çalışma yaygınlaşsa da müşteri ziyaretleri hala var. Ama aileyle taşınıyorsanız yaşam maliyeti ve adaptasyon da hesaba katılmalı. Düsseldorf-Köln koridoru bu açıdan dengeli bir seçenek, München ve Frankfurt kariyer açısından cazip ama aileli yaşamda maliyeti ve temposu zorlayabiliyor.

Hangi modülde çalışıyorsunuz ve S/4HANA tarafında ne kadar proje deneyiminiz var, oradan daha net konuşabiliriz.

Semiha

Selamlar Semiha Hanım,

Öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim.Toplam tecrübem an itibariyle 4 yıl oldu.Büyük bir IT danışmanlık firmasında çalışıyorum.4 farklı S/4 HANA geçiş projesinde bulundum,sektöre MM danışmanı olarak başladım sonrasında Retail danışmanı olarak devam ediyorum.(MM-SD modülleri bir arada,Retail sektörüne özgü fonksiyonaliteleri içeriyor.)Son 3 yıldır özellikle Perakende ve Moda sektöründe projelerde çalışıyorum.Fakat ne yazık ki Almanca’m şu an yok denecek kadar az.İngilizce’yi şu an sahada B2 seviyesinde konuşuyorum.Sizce tecrübe ve Almanca konusunda nasıl bir yol izlemeliyim ?